Forskningsprojekt

Er højdosis influenzavaccine en fordel?

I samarbejde med Herlev-Gentofte Hospital og Københavns Universitet søger Danske Lægers Vaccinations Service (DLVS) danskere i alderen 65-79 år til et forskningsprojekt for at afprøve, om en højdosis influenzavaccine kan reducere risikoen for at få influenza yderligere.

Influenza kan føre til et alvorligt sygdomsforløb specielt blandt personer over 65 år. I influenzasæsonen 2021/2022 vil alle personer over 85 år automatisk blive tilbudt en højdosis influenzavaccine. Men undersøgelser viser, at personer fra 65 år også kan have gavn af en højdosis influenzavaccine. Det tyder nemlig på, at en højdosis influenzavaccine nedsætter risikoen for influenza med yderligere 25 % i forhold til personer, der har fået en normal dosis. Samtidig viser undersøgelserne, at omfanget af eventuelle bivirkninger, fx i form af ømhed ved stikkestedet, er den samme, uanset om man får højdosis eller standarddosis af vaccinen.

Hjælp os med at blive klogere
I samarbejde med forskningsenheden på Afdeling for Hjertesygdomme, Herlev og Gentofte Hospital hjælper DLVS nu med at lave dette forskningsprojekt i håbet om, at højdosis influenzavaccinen i sidste ende kan føre til færre hospitalsindlæggelser med influenza eller følgesygdomme som fx lungebetændelse eller hjertekarsygdomme, og indlæggelse med COVID-19.

Derfor tilbyder vi nu personer mellem 65-79 år en højdosis influenzavaccine. For de personer, der takker ja til vaccinen, erstatter denne højdosisvaccine naturligvis den almindelige influenzavaccine.  

Sådan foregår det
Vi giver højdosisvaccinen i influenzasæsonen fra oktober 2021 til maj 2022 på alle DLVS’ vaccinationscentre i hele Danmark. Takker du ja til at deltage, vil du enten få standardvaccinen eller højdosisvaccinen, og du vil få oplyst, om du får den ene eller den anden.

Du kan finde svar på en række generelle spørgsmål om forskningsprojektet i sektionen med Spørgsmål og svar nederst på siden. Hvis du ikke kan finde de svar du leder efter, kan du ringe til os på 88 83 60 08. Telefonen er åben i tidsrummet 8.30-16.30. 

Tilmeld dig her
Hvis du er interesseret i at deltage i forskningsprojektet, kan du tilmelde dig her.

I tilfælde af at du deler e-mail med din ægtefælle eller en anden af dine nærmeste, så kan I bruge samme mail til tilmelding.

Indtast dit CPR-nummer her, CPR må kun indeholde numre og skal følge formatet. (DDMMYY-XXXX. Hvor DDMMYY er din fødselsdag.
Samtykke*

Spørgsmål og svar

Du kan skrive dig op som deltager til forskningsprojektet om højdosis influenzavaccination allerede i dag. Det gør du her på hjemmesiden. Du vil efterfølgende modtage en mail med mere information og mulighed for at booke tid til vaccinationen.  

Selve vaccinationerne vil foregå fra 4. oktober 2021.

Du kan deltage i forskningsprojektet uanset, hvor du bor i landet. Både standarddosis og højdosis bliver givet på alle DLVS’ vaccinationscentre i hele Danmark. Du kan vælge vaccinationscentret nærmest dig, når du booker tid til vaccinationen.

For at deltage i forskningsprojektet skal du være mellem 65 og 79 år.

Personer over 85 år vil automatisk blive tilbudt en højdosis influenzavaccine.

Du kan ikke deltage i forskningsprojektet, hvis du på vaccinationsdagen har feber eller andre tegn på infektion og sygdom. Hvis du ved, at du har allergi overfor influenzavacciner, kan du heller ikke deltage i forskningsprojektet.

Du tilmelder dig ved at skrive dig op som deltager her på vores hjemmeside. Du vil efterfølgende modtage en mail med mulighed for at booke tid til vaccinationen.

Det er helt frivilligt at deltage i forskningsprojektet. Du kan til enhver tid aflyse din booking, hvis du ikke ønsker at deltage alligevel.

Halvdelen af deltagerne i forskningsprojektet får en højdosis influenzavaccine, og den anden halvdel får en standarddosis influenzavaccine. Det er tilfældigt, hvem der vil få hvilken vaccine, og du vil blive oplyst om du får den ene eller den anden.

Efter man har fået influenzavaccinen på en af vores klinikker, vil deltagerne blive holdt øje med i tilfælde, at de bliver utilpas som bivirkning af vaccinen. I de tilfælde står vores sundhedspersonale klar til at hjælpe.

Du skal ikke møde op til andet end vaccinationen. Når forskningsprojektet er afsluttet, vil du automatisk få tilsendt information om resultaterne.

Vi forventer at få 40.000 deltagere i forskningsprojektet.

Du kan når som helst og uden at give en grund aflyse din tid. Det gør du ved at ringe ind til os på tlf: 88 83 60 08.

Influenza kan føre til et alvorligt sygdomsforløb specielt blandt personer over 65 år. I samarbejde med forskningsenheden på Afdeling for Hjertesygdomme, Herlev og Gentofte Hospital hjælper DLVS med at lave et forskningsprojekt i håbet om, at højdosis influenzavaccinen i sidste ende kan føre til færre hospitalsindlæggelser med influenza eller følgesygdomme blandt personer mellem 65 og 79 år. Følgesygdomme dækker over fx lungebetændelse eller hjertekarsygdomme og indlæggelse med COVID-19.

Samme type forskningsprojekt er foretaget blandt personer over 80 år. Det har vist gode resultater, og at en højdosis influenzavaccine nedsætter risikoen for influenza med yderligere 25%. I dag vil personer over 80 år automatisk blive tilbudt en højdosis influenzavaccine af sundhedsmyndighederne.

Forskningsprojektet vil foregå på Danske Lægers Vaccinations Services klinikker, og det er arrangeret af forskningsenheden på Afdeling for Hjertesygdomme, Herlev og Gentofte Hospital. Medicinalfirmaet Sanofi Pasteur har doneret højdosisvaccinerne og finansieret andre udgifter i forbindelse med projektet.

Højdosis influenzavaccinen indeholder 4 gange så meget inaktiveret influenzavirus som standarddosis, hvilket bevirker et markant større antistofrespons og dermed en bedre beskyttelse mod influenza.

Lignende test har påvist, at man ikke får flere eller særlige bivirkninger ved en højdosis influenzavaccine sammenlignet med en standarddosis.

Opkastning, skælven, utilpashed, reaktioner, ømhed ved stikkestedet, nedsat appetit, muskelsmerter, hovedpine og irritabilitet er blandt de mest almindelige bivirkninger ved en standartdosis influenzavaccine.

Hvis du får det dårligt efter at have fået vaccinen står sundhedspersonalet på vores klinikker klar til at hjælpe dig. Hvis der efterfølgende opstår komplikationer, vil den testansvarlige læge tage sig af det.

Vi opfordrer alle deltagere til at læse pjecen: ”Forsøgspersoners rettigheder i et sundhedsvidenskabeligt forskningsprojekt”, som er lavet af Videnskabsetisk Komité, og dokumentet om deltagerinformation.

Visse studier har tydet på, at influenzavaccination kunne være forbundet med en lavere risiko for Covid-19-infektion og lavere risiko for et alvorligt Covid-19-forløb. Denne sammenhæng vil vi undersøge nærmere i det aktuelle forskningsprojekt.

Hvis du ønsker mere information om forskningsprojektet, kan du kontakte os på telefon: 88 83 60 08.

Telefonen er åben fra 8.30-16.30.

Man får ikke penge for at deltage, og vi tilbyder ligeledes ikke rabat for deltagelse i forskningsprojektet.