Om Lungebetændelse

Lungebetændelse

Lungebetændelse (pneumoni) er en infektion i lungevævet. Pneumokokker er bakterier, der kan forårsage en række forskellige og alvorlige infektionssygdomme, som eksempelvis lungebetændelse, blodforgiftning, hjernehindebetændelse og mellemørebetændelse. Pneumokker er årsag til 60-80% af alle de lungebetændelser, som skyldes bakterier, og pneumokokinfektioner i form lungebetændelse rammer særligt ældre og svækkede personer. Lungebetændelsen kan godt blive meget alvorlig, specielt hvis man i forvejen er svækket, og man kan dø af lungebetændelse. I sjældne tilfælde kan lungebetændelse give blodforgiftning eller meningitis, som er omfattet af begrebet invasiv pneumokoksygdom (IPS). IPS defineres som et sygdomstilfælde, hvor der er påvist pneumokokker i cerebrospinalvæske, blod eller andet normalt sterilt prøvemateriale.

En lungebetændelse varer som regel 1-2 uger – derefter er man rask.

Tal og forekomst

Før 2007 var pneumokokker årsag til omkring 1.000 tilfælde af meningitis og blodforgiftning hos spædbørn og ældre. Siden indførelse af pneumokokvaccination med Prevenar7 i 2007 og senere Prevenar13 i 2010 er antallet af (IPS) faldet med ca. 70 % hos børn under 2 år og ca. 20 % i hele befolkningen. Vaccination mod pneumokokker gives primært for at beskytte mod (IPS).

I 2017 var andelen af serotyper, der er dækket af PPV23, 73 % af IPS-tilfælde blandt personer over 64 år. De seneste data viser at PPV23 giver 73 % beskyttelse mod (IPS) og 33 % mod pneumoni forårsaget af vaccinetyper.