Informationspakken

Vaccination mod influenza – er det noget for mig?

Din arbejdsplads har valgt at tilbyde dig en vaccination mod influenza. Det er i alles interesse at du og dine kollegaer er raske. Influenza er en tilbagevendende udfordring for hele samfundet, fordi sygdommen statistisk set medfører epidemi 5-6 gange på et årti. En epidemi kan medføre, at flere end én million danskere får influenza. Det betyder mange sygefraværsdage. Vaccination er den eneste forebyggelse mod influenza, og det er nemt og sikkert.

Influenza er ikke almindelig vintersnue men kan medføre alvorlig sygdom

Influenza forveksles ofte med andre og mere almindelige, ”vintersygdomme” – især forkølelse. Influenza er en smitsom virus, der medfører høj feber, hovedpine og smerter i muskler og led. For en ellers sund og rask person, vil influenza ofte medføre, at man er syg i 3 til 7 dage. For personer med nedsat immunforsvar eller ældre personer over 65 år kan influenza medføre et længere sygdomsforløb, og der kan tilstøde følgesygdomme som f.eks. lungebetændelse. Det anslås, at der årligt dør op mod 1.000 danskere af influenza. Influenza er ikke en ”løbende næse”, ondt i halsen eller anden generel vintersløjhed, men bliver ofte forvekslet med det.

Alle kan få influenza – også dig

En anden hyppig misforståelse skyldes tanken om at ”Jeg får aldrig influenza”, eller at man føler sig i god form og uden for risiko. Influenza kan ramme alle, uanset alder, køn og generel form.

Man får ikke influenza af vaccinen

En tredje udbredt misforståelse omkring influenzavaccination er, at man får influenza af vaccinen. Det gør man ikke. Der er nemlig ikke levende virus i vaccinen, men derimod død virus. Den døde virus får kroppen til at lave naturlige antistoffer, som kan bekæmpe den levende influenzavirus, hvis du skulle blive smittet.

Er der bivirkninger?

Man kan opleve ømhed og rødme, hvor man er blevet stukket, og enkelte kan få forbigående feber. Det er tegn på, at kroppen arbejder på at danne antistoffer mod influenza. De fleste oplever ikke bivirkninger.

Frivilligt

Din arbejdsplads har valgt at tilbyde dig en gratis vaccination mod influenza. Det er naturligvis helt frivilligt, om du ønsker at blive vaccineret.