Forsøget har nået rekrutteringsmålet, så det er desværre ikke længere muligt at tilmelde sig. Er du over 65 år og fortsat gerne vil vaccineres, skal du booke tid i det offentlige vaccinationsprogram via www.vacciner.dk
Er højdosis influenzavaccine en fordel?
Influenza kan føre til et alvorligt sygdomsforløb, specielt blandt personer over 65 år. I influenzasæsonen 2021/2022 blev alle personer over 82 år tilbudt en højdosis influenzavaccine. Men undersøgelser viser, at personer fra 65 år også kunne have gavn af en højdosis influenzavaccine. Det tyder nemlig på, at en højdosis influenzavaccine nedsætter risikoen for influenzainfektion med yderligere 25 % i forhold til personer, der har fået standarddosis. Samtidig viser undersøgelserne, at højdosis ikke er forbundet med flere alvorlige bivirkninger end standarddosis. Det er dog endnu uvist, om den nedsatte risiko også medfører en lavere risiko for hospitalsindlæggelser med influenza, lungebetændelse og hjerte-kar-sygdom.
Hjælp os med at blive klogere
I samarbejde med forskningsenheden på Afdeling for Hjertesygdomme, Herlev og Gentofte Hospital hjælper DLVS med at udføre forskningsprojektet DANFLU-2 for at undersøge, om højdosis influenzavaccinen i sidste ende kan føre til færre hospitalsindlæggelser med influenza, lungebetændelser og hjerte-kar-sygdom. Derfor tilbyder vi, at personer over 65 år kan deltage i forskningsprojektet. Samlet har 180.000 indtil videre deltaget i sæsonerne 2022/2023 og 2023/2024.
Aktuelle projekt har også kørt i influenzasæsonerne 2022/2023 og 2023/2024 og fortsætter nu i denne sæson. Overordnet set er projektet en fortsættelse af pilotforsøget DANFLU-1, hvor vi i influenzasæsonen 2021/2022 undersøgte, om denne type studie kunne lade sig gøre med gode resultater til følge – læs mere her.
Sådan foregår det:
Der vil være mulighed for deltagelse i influenzasæsonerne 2022/2023, 2023/2024 og 2024/2025 på alle DLVS’ vaccinationscentre i hele Danmark. Takker du ja til at deltage, vil der blive trukket lod mellem standarddosisvaccinen og højdosisvaccinen, og du vil få oplyst, om du får den ene eller den anden.
I sæsonen 2024/2025 forventes personer over 70 år at blive tilbudt en anden vaccine end den vanligt benyttede standarddosis influenzavaccine i det almindelige vaccinationsprogram, nemlig en såkaldt adjuveret influenzavaccine. Denne vaccine er valgt af Sundhedsstyrelsen, fordi den potentielt kan give en bedre beskyttelse end den vanligt benyttede standarddosisvaccine, men dette er på nuværende tidspunkt usikkert, da der ikke foreligger nogen evidens fra lodtrækningsstudier for at adjuverede influenzavacciner skulle reducere risikoen for influenzasygdom, indlæggelser eller dødsfald i den brede almenbefolkning sammenlignet med standarddosis. Vi har derfor vurderet, at det fortsat er acceptabelt, at forsøget tilbyder standarddosis influenzavaccinen til kontrolgruppen uanset alder. Som deltager i DANFLU-2 vil du kunne bidrage til at evidensgrundlaget for fremtidige vaccinebeslutninger gøres endnu bedre.
Forsøget er godkendt af De Videnskabsetiske Medicinske Komitéer og Lægemiddelstyrelsen.
I videoen nedenfor giver den projektansvarlige læge, professor Tor Biering-Sørensen, yderligere information om projektet.
Spørgsmål og svar
Du kan tilmelde dig forskningsprojektet om højdosis influenzavaccination allerede i dag. Det gør du her på siden.
Efter din tilmelding er registreret kan du booke tid til vaccinationen et sted tættest på dig.
Selve vaccinationerne vil foregå fra 1. oktober 2022 i sæsonen 2022/2023, fra 1. oktober 2023 i sæsonen 2023/2024 og fra 1. oktober 2024 i sæsonen 2024/2025.
Du kan deltage i forskningsprojektet uanset, hvor du bor i landet. Både standarddosis og højdosis bliver givet på alle DLVS’ vaccinationscentre i hele Danmark. Du kan vælge vaccinationscentret nærmest dig, når du booker tid til vaccinationen.
Du tilmelder dig her på vores hjemmeside eller ved at ringe til vores callcenter på 88 30 01 02. Efter booking vil der være mulighed for at underskrive samtykke hjemmefra med dit MitID, så der på selve vaccinationsdagen kun skal trækkes lod og vaccineres.
Du kan godt deltage igen i år, hvis du var med sidste år. Hvis du vælger at deltage i år, vil der blive trukket lod mellem de to vacciner på ny.
Det er helt frivilligt at deltage i forskningsprojektet. Du kan til enhver tid aflyse din booking, hvis du ikke ønsker at deltage alligevel.
Halvdelen af deltagerne i forskningsprojektet får en højdosis influenzavaccine, og den anden halvdel får en standarddosis influenzavaccine. Det er tilfældigt, hvem der vil få hvilken vaccine, og du vil blive oplyst om du får den ene eller den anden.
Efter man har fået influenzavaccinen på en af vores klinikker, vil deltagerne blive holdt øje med i tilfælde, at de bliver utilpas som bivirkning af vaccinen. I de tilfælde står vores sundhedspersonale klar til at hjælpe.
Du skal ikke møde op til andet end vaccinationen. Al opfølgning sker via de landsdækkende danske helbredsregistre, opslag i patientjournaler og meget korte spørgeskemaer. Når forskningsprojektet er afsluttet, vil du kunne få information om resultaterne på følgende link: https://minvaccination.dk/forskning/resultater.
Vi forventer at rekruttere ca. 340.000 deltagere i forskningsprojektet over influenzasæsonerne 2022/2023, 2023/2024, og 2024/2025.
Samlet har 180.000 indtil videre deltaget i sæsonerne 2022/2023 og 2023/2024.
Du kan når som helst og uden at give en grund aflyse din tid. Det gør du ved at ringe ind til os på tlf: 88 30 01 02.
Influenza kan føre til et alvorligt sygdomsforløb specielt blandt personer over 65 år. I samarbejde med forskningsenheden på Afdeling for Hjertesygdomme, Herlev og Gentofte Hospital hjælper DLVS med at lave et forskningsprojekt for at undersøge, om højdosis influenzavaccinen i sidste ende kan føre til færre hospitalsindlæggelser med influenza, lungebetændelse og hjerte-kar-sygdom blandt personer over 65 år.
Hidtidige undersøgelser har vist, at højdosisvaccinen reducerer risikoen for influenzainfektion med ca. 25% hos personer over 65 år sammenlignet med standarddosis, men der er endnu ikke udført et stort lodtrækningsforsøg til undersøgelse af effekterne på indlæggelser og dødsfald.
Forskningsprojektet vil foregå på Danske Lægers Vaccinations Services klinikker, og det er arrangeret af forskningsenheden på Afdeling for Hjertesygdomme, Herlev og Gentofte Hospital. Medicinalfirmaet Sanofi Pasteur har doneret højdosisvaccinerne og finansieret andre udgifter i forbindelse med projektet.
Aktuelle projekt har også kørt i influenzasæsonerne 2022/2023 og 2023/2024 og fortsætter nu i denne sæson. Samlet har 180.000 indtil videre deltaget i sæsonerne 2022/2023 og 2023/2024.
Overordnet set er projektet en fortsættelse af pilotforsøget DANFLU-1, hvor vi i influenzasæsonen 2021/2022 undersøgte, om denne type studie kunne lade sig gøre med gode resultater til følge – læs mere her.
Højdosis influenzavaccinen indeholder 4 gange så meget inaktiveret influenzavirus som standarddosis, hvilket bevirker et markant større antistofrespons og dermed en bedre beskyttelse mod influenza.
Lignende test har påvist, at højdosis influenzavaccine ikke er forbundet med flere alvorlige bivirkninger sammenlignet med en standarddosis. Højdosis kan være forbundet med en kraftigere reaktion ved indstiksstedet.
Opkastning, skælven, utilpashed, reaktioner, ømhed ved stikkestedet, nedsat appetit, muskelsmerter, hovedpine og irritabilitet er blandt de mest almindelige bivirkninger ved en standarddosis influenzavaccine.
Hvis du får det dårligt efter at have fået vaccinen står sundhedspersonalet på vores klinikker klar til at hjælpe dig. Hvis der efterfølgende opstår komplikationer, vil den forsøgsansvarlige læge tage sig af det.
I sæsonen 2024/2025 forventes personer over 70 år at blive tilbudt en anden vaccine end den vanligt benyttede standarddosis influenzavaccine i det almindelige vaccinationsprogram, nemlig en såkaldt adjuveret influenzavaccine. Denne vaccine er valgt af Sundhedsstyrelsen, da den potentielt kan give en bedre beskyttelse. Sundhedsstyrelsen skriver dog selv i deres indstilling til dette års vaccinationsprogram, at evidensen for den adjuverede vaccine er sparsom. Der foreligger ikke nogen evidens fra lodtrækningsstudier for at adjuverede influenzavacciner skulle reducere risikoen for influenzasygdom, indlæggelser eller dødsfald i den brede almenbefolkning sammenlignet med standarddosis, så på nuværende tidspunkt er den egentlige kliniske effekt af at tilbyde den adjuverede vaccine frem for standarddosis usikker. På baggrund af ovenstående har de forsøgsansvarlige derfor vurderet, at det fortsat er acceptabelt, at forsøget tilbyder standarddosis influenzavaccinen til kontrolgruppen uanset alder. Som deltager i DANFLU-2 vil du kunne bidrage til at evidensgrundlaget for fremtidige vaccinebeslutninger gøres endnu bedre. Du kan læse hele Sundhedsstyrelsens indstilling på dette link: sst.dk.
Da det omvendt ikke med sikkerhed kan udelukkes, at den adjuverede vaccine vil kunne medføre en lidt bedre beskyttelse end standarddosis, vil vi anbefale, at du grundigt overvejer din deltagelse i forsøget, hvis du er over 70 år og tilhører en gruppe med særligt høj risiko for et svært influenzaforløb. Hvis du er i tvivl om din deltagelse, eller om du tilhører en gruppe med særligt høj risiko, vil vi anbefale at du drøfter din deltagelse i forsøget med din behandlingsansvarlige læge. Det skal dog nævnes, at forsøget jo også medfører en chance for at få højdosisvaccinen, som ifølge Sundhedsstyrelsen muligvis er bedre end både den adjuverede vaccine og standarddosisvaccinen.
DANFLU-2 kører parallelt med det almindelige offentlige vaccinationsprogram og er derfor principielt adskilt fra dette. Alle deltagere i DANFLU-2 vil blive fuldgyldigt vaccineret mod influenza (og covid-19 hvis dette ønskes).
En subgruppe på op til 2.000 deltagere under 2023/2024-sæsonen og op til 10.000 deltagere under 2024/2025-sæsonen vil indgå i et understudie, hvor de skal pode sig selv for influenza hjemmefra, når de oplever symptomer på influenzasygdom, samt rapportere deres symptomer i et spørgeskema over 7-14 dage. Deltagerne vil enten få tilsendt podesæt eller udleveret dette ved selve vaccinationen og blive instrueret i at pode sig selv i næse og svælg. Podningerne foregår derhjemme og skal derefter indsendes til Statens Serum Institut. Deltagerne vil også blive bedt om dagligt at rapportere deres symptomer i et spørgeskema i 7-14 dage efter symptomerne startede. Deltagerne vil få svar på deres podning, så snart den er modtaget og analyseret.
Vi opfordrer alle deltagere til at læse pjecen: ”Dine rettigheder som forsøgsperson i forsøget med medicin”, som er lavet af Videnskabsetisk Komité, og dokumentet om Deltagerinformation.
Man får ikke penge for at deltage, og vi tilbyder ligeledes ikke rabat for deltagelse i forskningsprojektet.